Вчерашни вестници

Преглед на руската преса от последната седмица:

І. Средните доходи в Москва. По данни на московската статистика, средните доходи на един московчанин са 30 486 рубли месечно (около 870 евро). Това е три пъти повече, отколкото са средните доходи в Русия като цяло. Интересното е, че такъв доход - от 870 евро месечно (или повече) получават само 30% от столичани. 10% от тях се радват на повече от 3700 евро месечно. 10% от жителите на Москва се задоволяват с по-малко от 90 евро на месец. Впрочем, срадната пенсия в Русия е 77 евро, средната заплата - 343 евро, а средната заплата в Москва - 514 евро. По-високите доходи на московчани се обясняват с приходи, освен от заплати, и от други източници (например, от наем). Статистика. Според други изследвания (на КОМКОН), тези цифри са значително по-ниски - над $1000 получават само 15% от московчани, над $3000 - 1,4%.

ІІ. За какво си харчат парите най-богатите? Както се знае, в Лондон традиционно се провежда Руски икономически форум. Подгряващи мероприятия са Global Luxury Forum и Moscow Motion. Както може да се очаква, на форума олигарсите са си разменяли съвети как да похарчат още повече пари, за да направят живота си още по-сладък. На партито, естествено, се пие шампанско и се яде черен хайвер. Само че този път настроението не е било на ниво - главна тема на разговорите били гаданията, кой ще се осмели да пристигне въпреки заръката на Кремъл. Говори се, че на чиновниците били отказани командировъчни за Лондон по това време, а на бизнесмените било намекнато: "Нали отивате, за да се отъркате о властта. Ама властта няма да я има там. Тогава какво ще правите в Англия? Ще се срещате с Березовски ли?".

ІІІ. Извънсистемна опозиция. Според Максим Соколов, "Другата Русия" напада, а властта се отбранява. Но последната се справя добре със задачата. Че коя власт няма да изкара на улицата спецчастите щом опозицията ще прави митинг? И т.н.

ІV. "Обичам те". Това е заглавието на нова книга, която предстои да излезе през тази година. Няма да се сетите кой е издателят - Академията на ФСБ (бившето КГБ). Не е лесно да си представим, но материалите в сборника са от архива на КГБ. Не, не се разсекретяват досиета. Изданието съдържа любовни писма от периода 1898-1899 г. Авторът е световно известен - Ф.Е.Дзерджински. Адресат на писмата е бъдещата чекистка Маргарита Николаева.

posted by Illa @ 4/24/2007 09:41:00 пр.об.,

0 Comments:

Публикуване на коментар

<< Home