Декларация на независимостта

Абая е онова парче черна коприна, в което се омотават арабските жени. Задължителни са даже за чужденки. Наблюдателката на The Wall Street Journal Карън Елиът Хаус има абая, купена през 80-те. Само че, като пристига в  Риад, се чувства безкрайно неудобно да се покаже с нея на улицата - абаята е демоде. "Такава носеше майка ми", подхвърля Нора ал Юсеф - известен саудитски икономист. Самата Нора е облечена в абая, скроена по тялото, със закопчаване отпред като палто.
Религиозните водачи скърцат със зъби като виждат бродираните и украсени с перли абаи - според тях, това привлича  вниманието и на практика обезсмисля самата дреха. В бутиците се предлагат дизайнерски изработки с цени до $1400.
Защо младите жени предпочитат да носят абая, пита се К.Е.Хаус. Някои от отговорите:
  - има различни абаи за различни случаи, както e при облеклата на западните жени. Саудитката ги избира сама и това е  демонстрация на известна независимост;
  - украшенията по дрехата до някаква степен елиминират предназначението й - да направят жената невидима;
  - черното покривало предлага и удобства - под него може да се облече всичко, най-често: дънки и тениска; освен това може да скрие бременността, както споделя млада банкова служителка, която придружена от съпруга си поне веднъж месечно посещава отдела на Lamsa за абаи, за да обнови гардероба си.
    - при това в офиса можеш да окачиш дрехата на закачалката и да посрещнеш европейските си гости, облечена като  колежките им в родината. Или само европейските гостенки? Това не го доразбрах :)

posted by Illa @ 4/17/2007 02:46:00 сл.об.,

0 Comments:

Публикуване на коментар

<< Home