Моя статия в "Култура"

В последния брой на вестника е публикувана моята статия "Убиецът Интернет". Споделям някои мисли за мястото на блоговете в света на литературата и изкуството.
Приемам всякаква критика!

Powered by Qumana


posted by Illa @ 10/22/2006 09:36:00 пр.об.,

6 Comments:

At 10/22/2006 01:47:00 сл.об., Blogger Orlin said...

Похвали, значи, явно не приемаш.
Жалко... :)

 
At 10/22/2006 02:24:00 сл.об., Blogger Illa said...

Да разбирам ли, че ти е харесало моето писание? Ще се радвам, ако е така.
Аз само исках да насърча IT-специалистите да ми кажат къде съм сбъркала :)

 
At 10/22/2006 03:39:00 сл.об., Blogger Orlin said...

Да, много даже ми хареса.
А недостатъкът му, който не е недостатък, е, че прилича на начало, предговор, въведение, увод, или първа част на нещо по-голямо :).
Дано има и нанатам.

И понеже упоменатите така наречени от тебе специалисти се изявяват "оттатък", и поради това няма опасност да ги разгоня, уплаша или притегля като магнит в погрешна посока с изявленията си - то, да си кажа екстремното мнение:
теорията на блога е за въпросните "специалисти" като висшата математика за недоучилите начална аритметика.
Аритметичният свят е едновременно и прост, и сивкав, и лесен, и подреден и пораждащ крайни пристрастия (едни харесват свободата на събирането, други им се нрави комерсиалността на изваждането).
Техният хоризонт е с начупената островърха линия на критична електрокардиограма, а разбирането им за това, което виждат, е колкото на стоматолога, който разчита същата.
С една дума, мнението на въпросните има единствената полезна функция да бъде затвърдявано, втвърдявано и мумифицирано убеждението, че тези трябва да бъдат затворени в някакъв техен си виртуално-софтуерен резерват, който да бъде охраняван от най-злите булпити и да не бъдат пущани при никакви обстоятелства навънка, при нормалните, ограничени, нищо неподозиращи за психиатрогенната зловредност на забавното самомнение, че като разбираш от въпросното, значи разбираш от всичко и то в най-истинската и съкровената му дълбина.
И понеже това е от лъжовните неща, заради това в миговете на благодушие можем илюзорно да казваме, че е смешно и забавно, докато то не само, че не е, ами е и стряскащо обезсърчително относно границите на представата ни за това колко още много вредни фактори могат да формоват - и то чак така кубично!? - човешката психика.
И за да завърша с високопарно-дразнещите си изявления, нека обобщя:
въпросните специалисти са само един обслужващ персонал. И не е зле да не го забравят нито те, нито никой извън тях.
Всъщност, те са само келнерите на днешното компютризирано и интернетнизирано общество.
Както е абсурдно да питаме келнера кой е най-добрият ресторант, същото такова е и да ги питам тез да дават мнения по това, което обслужват. Обратното е вярно.
И нашето мнение за обслужването им - съдейки по безобразно ниското ниво на хард- и софт-уерната им (без значение колко полуотворена или напълно пещерна без камък на входа на пещерата) продукция - е, че повече от три на релси не заслужават.
Те тяхната си работа не знаят като хората, ами ще седнат мнения по висши, далече излизащи извън късорадиусния им хоризонт, неща да се произнасят.
Нямам нищо против келнерите, дори напротив, симпатични са ми - когато ме обслужват усърдно и с изискуемото почтително уважение; имам против те да ми казват кое и как по въпросите, по които аз изисквам от тях, а те просто трябва с уважение и почтителност бързо да търчат, изпълнявайки.
Това са въпросните.
А връщайки се на блоговете - те дори "платформата", дето им викаш, не са успели да направят още като хората, камо ли за съдържанието им или какво да има в тях или добро ли е, което има - да се изказват.
Когато направят такъв блог-софтуер, който да одобря, тогава учтиво ще ги похваля - благодаря, хареса ми.
Няма и през ум да ми мине да ги питам, а на вас - харесва ли ви какво съм написал вътре?
Все едно да питам келнера - хареса ли ви какво ядох и пих (и как).
Блогът, както много добре си го казала в началото на статията си, е само средството. Нима авторите им минава през ум да питат производителите на хартия за качеството на произведзенията си? :)
Ама че ги наръсих :).
Ако ме сгепят някъде въпросните уважаеми специалисти, горко ми и лошо ми се пише :).

 
At 10/22/2006 04:54:00 сл.об., Blogger Illa said...

:)
Имам самочувствието, че съм по-близо до прозрението относно природата на блогинга, отколкото останалите, които се опитват да му формулират определение )) С изключение на този, който е определил блога като покана за дискусия, но това е просто друга инкарнация на явлението )))
Да, прав си за това, че звучи като увод - без да искам е станало ))

 
At 10/24/2006 12:10:00 пр.об., Blogger Bruce Wayne said...

що се занимаваш да пишеш в "Култура" след като имаш интернет и знаеш как да го ползват? учиш пенсионерите на модерен балет :)

 
At 10/24/2006 09:58:00 пр.об., Blogger Illa said...

Направо ме хвърли в оркестъра :)

 

Публикуване на коментар

<< Home