Шамисен

Шамисенът е триструнен инструмент, който някои оприличават на китара, други - на лютня, американците - на банджо, а нашенци - на гъдулка. Праобразът му е дошъл в Япония от Китай. Спада към струнно-грифовите инструменти. За разлика от цигулката, струните не са направени нито от конски косми, нито от животински черва, а от коприна. Материалът на струните, съчетан с квадратната конструкция на корпуса, задължителният калъф (навремето, изработван от котешка кожа, сега - от изкуствени тъкани), големината и формата на плектъра, води до специфичното "тенекиено-дрънкащо" звукоизвличане. За европейския слушател е нужна някаква предварителна подготовка. Музиката, разбира се, предвид абстракността си, минава за универсален език. Обаче има народи с различно, доволно индиферентно отношение към абстракцията. Което не им пречи (на тези народи) да създадат собствен музикален език. Тъкмо равнодушието към абстракцията предопределя необходимостта от особена нагласа към възприемането на традиционните за Азия жанрове дори от страна на професионални музиканти. Наскоро ми разказаха за цигуларка, посетила представление на НО в Япония. "Ами можеше и да ми хареса, ако имаше музика" - коментирала българката. Проблемът е в това, че НО е преди всичко музика. Но не европейска.
А шамисенът е основен инструмент. Вярно, в НО не е толкова основен, колкото в кабуки или бунраку, където на практика няма други инструменти. Няма кабуки и бунраку без шамисен. Няма гейша, която да не свири на шамисен. Или да не танцува под звуците на шамисен:

Традиционно изпълнение на шамисен:

Изпълнение, препратка към традициите на НО:

Хич да не е рокерка, свиреща на шамисен:

Да не забравя да кажа, че и аз се пробвах да изсвиря популярната японска песен "Сакура" на шамисен. Сенсей Хидесецухиро Фуджимото.

posted by Illa @ 7/08/2010 08:38:00 сл.об.,

0 Comments:

Публикуване на коментар

<< Home