Изкуство, политика, провокации и още нещо

Нали се сещате откъде е това “… и още нещо”? Така де, употребявам го за снижаване на патоса, както мой познат писател ми обясни смисъла на характерен жаргонен израз )

Умишлено не следя специализираните български сайтове - ще ми се да съм наясно какво стига до редовите потребители на културни ценности у нас. Вярно, “Дневник” е писал за изложбата на Вазарели в НХГ. Във всички случаи, информацията не е била на предни позиции в е-изданието. Но поне са написали. Макар да има разногласие относно продължителността на изложението - до 26 юли или до 24 юни според различните източници. Както и да е - който видял, видял.

Добре: за Матю Барни обикновено се пише като за съпруга на Бьорг. За комедията на Ларс фон Триер писаха все едно не са гледали филма. За Брайън Ино май нищо не се пише. Какво пък да пишат? Нещата напомнят за прохождането на бирата по нашите земи в края на ХІХ в. Нали се сещате каква е била реакцията на дедите? Ама после им харесало… Всичко си идва на мястото. Затова не постнах тук видеото от изложбата “77 милиона рисунки” - ако ви е любопитно, вижте.

Какво общо има политиката? Надпис в един от павилионите на Биеналето във Венеция през тази година: “Вчерашните новини са днешното изкуство”. Впрочем, Недко Солаков беше представен в българския павилион с инсталация, включваща обиграването на патентните спорове относно производството на автоматите “Калашников” у нас.

posted by Illa @ 7/05/2007 07:32:00 сл.об.,

0 Comments:

Публикуване на коментар

<< Home