Cosplayers

Бях обещала да разкажа какво е cosplay. Заради жегата (пък и не само) малко се позабавих. Благодаря на тези, които са дали своя отговор на въпроса! Много се радвам, че преобладават верните отговори.
Cosplay е младежка субкултура. Вярно е, че много от тия субкултури имат някакво преобладаващо географско разпределение. Но ми е любопитно защо тук популярността на такива “световни ” движения като емо, готик, уика, косплей и т.н., е толкова ниска. Не че това е хубаво или лошо, просто ми е любопитно. Като се замисля, всички тия движения са малко или повече костюмирани )
Cosplay възниква в Япония, но е много разпространено по света хоби, движение, субкултура - наречето го, както ви харесва. Дори подочух, че на последния фестивал голямата награда била грабната от бразилци. Според както пише в Уикипедията, думата е абревиатура, произхождаща от английските “costume” и “roleplay”. В центъра на тази субкултура е преобличането в костюми на любими герои, преди всичко от аниме и манга, но също така от филми, електронни игри, далеч по-рядко - имитиране на специфичния имидж на любими звезди от шоу-бизнеса. [Можете да прескочите следващия абзац и да отидете направо накрая - там има нескопосано клипче със снимки на истински косплейъри]
Впрочем, изследователите намират, че аниме-манията е един вид еманация на постмодерното, че дискурсът на аниме напълно се вписва във философските теории, възникнали в информационната ера (например, на Слотърдейк, смея да предположа). Някои допускат, че съвременното общество всъщност е суперплоско, визуално и точно заради това става възможно разрушаването на йерархията между централно и периферно, информацията се събира не като знание (това изисква някава йерархичност), а като база данни, в която всичко е еднакво важно. Например, детайлното познаване на костюма на героя е не по-малко съществено от всеки друг тип информация.
Но за косплейърите не е без значение одобрението на събратята - снимките са от сайт, специализиран в хостване на снимки от самите участници, които имат нужда от оценките на другите:

posted by Illa @ 6/23/2007 11:44:00 сл.об.,

0 Comments:

Публикуване на коментар

<< Home