Шиндзо Абе и пресата

Интересна съпоставка между очакванията за приоритетите, които ще има управлението на новия японски министър-председател - така, както са отразени във вчерашна статия в "Дневник" и днешна в руския "Ведомости":

1) Относно политиката в икономическата и данъчната сфера.

"Дневник": "Според "Блумбърг" неочакваното номиниране за финансов министър на Коджи Оми, смятан за специалист по данъците, ясно показва желанието на новия премиер да ограничи бюджетния дефицит и да обуздае един от водещите в света публични дългове. Според специалистите може да се увеличат косвените данъци, за да се намалят корпоративните. Това се очаква да доведе до генерирането на 16.5 трилиона йени (142 млрд. долара), с които да се балансира бюджетът."

"Ведомости": "Според главния икономист на Merril Lynch в Токио Джаспър Кол, от новите министри в икономическия блок не си струва да се очаква нищо ново: "Това е кабинет с фокус върху външната и политиката на отбраната, същевременно както данъчните, така и икономическите въпроси ще бъдат оставени на автопилот"."

2) Относно намеренията за промени в конституцията.

"Дневник": "Шиндзо Абе е поддръжник и на реформата на японската конституция и на по-голяма активност във външната политика на страната. Неговото намерение се отнася до член 9 от основния закон, който ограничава използването на въоръжените сили на Страната на изгряващото слънце в чужбина. Новият премиер ще се стреми Япония да получи постоянно място в Съвета за сигурност на ООН."

"Ведомости": "Политическият блок в кабинета на Абе се представлява от "неоконсерватори и крайнодесни", смята японският политолог Такао Тошикава. Абе, както и Коидзуми, застъпва възгледа за засилване на съюза със САЩ и за създаване на пълноценна армия на базата на сегашните сили за самоотбрана, която да участва в коалиционни военни операции [това може да стане само след промени в конституцията - б.м.]. Той се изказва в полза на пренаписване в патриотичен дух на главите за Втората световна война в японските учебници по история"

3) Относно външната политика.

"Дневник": Първото голямо предизвикателство пред него ще бъде възстановяването на влошените отношения с Китай и Южна Корея, които бяха разгневени от ежегодните посещения на бившия премиер Джуничиро Коидзуми във военния мемориал "Ясукуни"."

"Ведомости": "Макар официално новият премиер да заяви намерения да се стреми към нормализация на японо-китайските и японо-корейските отношения, външнополитическата линия на новото правителство няма да позволи да стане това, смятат експертите. "Риториката на Абе е опасна от гледна точка на растящото влияние на Китай в региона, - счита Хиро Кацумата от Института за отбранителни и стратегически изследвания в Сингапур, - тя може да подтикне Китай към по-твърда и агресивна политика". Възгледите на Абе за историята могат да се превърнат в "голямо препятствие за японската политика в региона", съгласява се Лу Сидзин от токийския Daito Bunka University."

UPD: Забравих да спомена, че руската статия се позовава на публикации в The Wall Street Journal, The Dow Jones, The Financial Times.

Powered by Qumana

posted by Illa @ 9/27/2006 12:27:00 сл.об.,

0 Comments:

Публикуване на коментар

<< Home