Къде сме ние?

Има такъв комитет - Либертариански реформаторски комитет, основан в Северна Каролина. Един от членовете на този комитет - Ник Уилсън, е съставил класация на страните по степен на свобода (лична, икономическа и т.н.) като е използвал анализи на The Heritage Foundation/Wall Street Journal, The Frasier Institute/Cato Institute, Freedom House и «Репортери без граници». Както се вижда от приведената по-долу таблица, най-свободна е Естония. Ние сме на 50 място от 159 възможни.

Liberty

(Из The State of World Liberty Index 2006 by Nick Wilson)


Впрочем, използваната методика предизвиква доста въпроси. Самият автор обаче се старае да я защити дори в коментари към блогове.
Руското интернет издание "Взгляд" посочва, че в Естония не са особено ентусиазирани от признанието, което страната им получава - просто нямат доверие в стойността на проучването. Между другото, руският автор е попреписал материала от рускоезичната версия на естонския портал Delfi (заедно с идеята заглавието на изследването да се приеме за име на агенция, която го е провела).

Powered by
Qumana

posted by Illa @ 8/07/2006 12:01:00 сл.об.,

3 Comments:

At 8/07/2006 01:35:00 сл.об., Blogger Orlin said...

Първо, дали при мен е проблемът? Но под началото на текста и между него и извадката от класацията има огромно празно пространство.
Второ: и аз се чудя, колко може да се вярва на такива изследвания? Каквито и критерии и методика да са използувани, винаги оставят съмнения за произволност и субективност. И тук не е въпросът, дали на нас ни харесва да сме 50-ти или бихме искали да сме в 10-ката поне.
Струва ми се, колкото и да има полза от подобни "класации", те са по-скоро само "любопитни", отколкото научно-сериозни.
Ако беше вярно, което е посочено, то трябваше към Естония да има порой от имигранти и рефюджис.
Или - за хората "индексът на свободите" съвсем не е решаващ критерий, а нещо друго (и интересно кое ли е то), или всички ние сме склонни на някакви ограничения на тези свободи, за сметка на други, по-важни за нас ценности (също, интересно, кои ли са?).
Интересен материал, де. Мерси :).

 
At 8/09/2006 03:05:00 пр.об., Blogger Illa said...

Не е при теб проблемът. Но чак сега го забелязах. Имах някакви причини да дублирам тук блога си от Wordpress. Напоследък, поради липса на време, само мятам поста в Qumana и го пращам на двете места без да проверявам какво се е получило. Явно, тук някои html-кодове не вървят. Смених ги с картинка.
Да, прав си - и моето отношение към тия класации е същото. Любопитен куриоз си е )))
Пак поради тая липса на време не съм видяла и коментара ти за подкаста :(

 
At 8/09/2006 11:35:00 пр.об., Blogger Orlin said...

Ами надявам се да не изглежда невъзпитано от моя страна, загдето съм го изтрил, но става дума, че в него си позволих "личен диалог", който след известния период на мълчание се притесних, че е неуместен.
А той беше, че кой знае защо, реших да не би нещо да съм казал (в характерен стил) "не така", което да е било засягащо, нещо което е последното, което бих искал. И се извинявах. Самият факт, че ми минават през ума такива мисли, сочи, че съм гузен (очевидно, защото ползвам рискования стилов метод на "крайните и резки съждения") и вечно се притеснявам да не би да засягам някого; какъвто не бих искал да е случаят. А още повече бих се радвал да продължим да образуваме "мегадискусии" :), които са и хубави, и интересни, и - поне за мен - много полезни.
Ще го напиша пак (за блогърството), този път само в академичен стил :) (без молбите за прошка, от които, надявам се, да няма нужда :) ).

 

Публикуване на коментар

<< Home