Новата звезда на YouTube

Възнамерявах да отнеса този пост към категорията "Любопитно", подобно на съобщението за блога на Ахмадинеджад. Но феноменът заслужава внимание в много отношения - от гледна точка на развитието на блогосферата (ако включим в това понятие не само собствено блоговете, но и видео- и подкастите), от гледна точка на състоянието на ценностите и пр., и пр.
Не може да е току-така един 78-годишен английски вдовец да предизвика такъв фурор само заради възрастта си. Да, не всеки обикновен пенсионер е в състояние да направи собствен клип и да го ъплодва, не всеки обикновен пенсионер се снима, яхнал мотора си, така е. Но това все пак е обикновен пенсионер от английската провинция - седи си в хола на фона на шарени тапети с цветенца, виждат се окачени снимки и картинки..., смущава се, не смее да погледне към камерата и разказва на "внуците си"...

За една седмица клипът е видян около 80 хил. пъти, за видеокаста са се абонирали 6 500 човека, старецът е получил около 5 хил. електронни писма. В новините на BBC са му отделили близо 2 минути. Статия излиза в Reuters. Не може това да не означава нещо повече от просто "любопитен факт". Така си мисля.


Powered by Qumana


posted by Illa @ 8/15/2006 11:53:00 пр.об.,

5 Comments:

At 8/16/2006 12:23:00 пр.об., Blogger Orlin said...

Какво е твоето обяснение все пак.

 
At 8/16/2006 10:33:00 пр.об., Blogger Illa said...

Не мога да кажа, че имам обяснение. Всъщност, интересно ми е да чуя обяснения :)
От гледна точка на блогосферата, струва ми се, че за сетен път доказва, че нея просто си я има (вече навсякъде), за добро и за лошо, не е заплаха за нищо и не е панацея и пр.
От гледна точка на обществените ценности, мисля си, че пак за сетен път доказва, че всъщност няма никакъв крах на традиционните ценности - семейството, съпричастието и пр. хуманитаристика.
Но това не са обяснения или нещо такова, просто посоки за разсъждение.

 
At 8/16/2006 07:43:00 сл.об., Blogger Orlin said...

А - какво да кажем за типичната американска (но не само) склонност към екстравагантности (в тяхното разбиране)? Към куриози? Просто любопитство към - плашилото, клоуна, циркаджилъка, тромавата забава? Тромавият куриоз?
Посоката на обяснения в сферата на съвременната масова психология може би не е на последно място сред останалите обяснения :). При това - примесено и с твоите варианти на примерни обяснения :).
Мисля, че има нещо.

 
At 8/16/2006 11:01:00 сл.об., Blogger Illa said...

:) Тази склонност към циркаджилъка едва ли има националност ))

 
At 2/12/2010 02:04:00 сл.об., Anonymous Анонимен said...

Да, вероятно така че е

 

Публикуване на коментар

<< Home